lauantai 20. toukokuuta 2017

Takaisin kotiin

Nyt sitä jo vietetään viimeistä päivää Madridissa, vaikka tuntuu, että juuri tänne vasta saavuttiin. Toisaalta näihin viikkoihin on myös mahtunut niin paljon kaikkea, että siinä mielessä tuntuu, että täällä olisi viettänyt pidemmänkin ajan. Vaikka Madrid on kaupunkina aivan ihana ja täällä on riittänyt hyviä kokemuksia, on silti aivan ihana ajatus, että huomenna pääsee kotiin! Ikävä on erityisesti suomalaista ruokaa (ja ruokarytmiä) ja suunnitelmissa onkin heti lennolla ostaa ruisleipää evääksi. Toki tunnelmat ovat myös haikeat. Eilen, kun olin viimeistä päivää apteekilla, kyynelehdin tuttuun tapaani. Vihaan jäähyväisiä. Huomenna näämme vielä yhteistyökoulun rehtorin Isabelin, joka ystävällisesti lupasi viedä meidät lentokentälle. Hän on ollut erinomainen tuki ja olemme saaneet häneltä apua ongelmiimme. Saattaa olla, että kyyneliä on luvassa vielä huomennakin...

Viikot ovat olleet antoisia ja olen saanut kokea valtavasti. On ollut hienoa päästä tutustumaan kahteen eri työpaikkaan ja oppia, mitä teknisen henkilökunnan työnkuvaan täällä kuuluu. Töissä olenkin päässyt tekemään paljon sellaisia asioita, joita en työpaikoilla Suomessa pääsisi koskaan tekemään, tai välttämättä edes näkemään. Viimeisenä päivänä apteekilla sain valmistaa kapseleita, mikä oli todella kiva kokemus! Kivoja kokemuksia on toki ollut lukuisia muitakin, mutta tämä on päällimmäisenä mielessä. Olen saanut myös tutustua aivan ihaniin ihmisiin, joita tulee varmasti ikävä. Kokemus on kasvattanut moneltakin kantilta ja ollut hyvin silmiä avaavaa nähdä vierasta kulttuuria ja yrittää sopeutua arkeen. Se toki vaatii paljon, mutta myös antaa.

Tuleville vaihtoin lähtijöille haluan sanoa, että vaihtoon lähteminen on ehdottomasti hyvä asia. Se antaa uutta näkökulmaa työntekoon myös Suomessa, kun on jotain mihin verrata. Työskentelystä löytyy yllättäen uusia kehitettäviä osa-alueita, kun huomaa miten asiat muualla tehdään. On myös hienoa viedä omaa osaamistaan muualle, ja on aina positiivista jos joku voi ottaa siitä oppia. Vaihto-aika ei aina ole helppoa, ja varsinkin alkuun vastaan tulee niin paljon kaikkea uutta, että se ottaa aikansa sopeutua. Kun alkujärkytyksestä pääsee yli, alkaa nähdä asioiden positiivisia puolia ja huomaa, mitä kaikkea uutta ja kaunista ympäriltä löytyykään. Aikaa ei kannata tuhlata neljän seinän sisällä, vaan kannattaa ottaa vaihtojaksosta kaikki mahdollinen irti. Näitä kokemuksia kun ei liian usein tule vastaan. Vaihdon aikana saa vieraasta kulttuurista paljon paremman käsityksen kuin lomamatkoilla, sillä täällä pääsee oikeasti elämään paikallista arkea, ja saa myös kokea sen molemmat puolet. Suosittelen vaihtoa ehdottomasti ihan kaikille, sillä vaihtoon lähtemistä tuskin katuu.

Toki vaihtoon liittyy myös muutakin kuin työntekoa. Vapaa-ajan kokemukset ovat olleet ihania ja olen nähnyt ja tehnyt paljon kaikkea mistä olen nauttinut. Nähtävyydet, ruoka, shoppailu. Uusia kokemuksia on valtavan paljon, ja olen onnellinen siitä, että matkalta on jäänyt paljon hyviä muistoja.   Olen onnellinen myös siitä, että ylipäätään lähdin vaihtoon, sillä vaihdon aikana kokemiani asioita en olisi muualta saanut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti